Δέκα φυτά στο υπνοδωμάτιο για καλύτερον ύπνο


Τα φυτά εσωτερικών χώρων εκτός του ότι διακοσμούν το χώρο που ζούμε φιλτράρουν και οξυγονώνουν τον αέρα μέσα σ'αυτόν. Τα φυτά μέσα στο σπίτι μπορούν επίσης να φωτίσουν το χώρο σας και να ζωντανέψουν τους τέσσερις τοίχους των δωματίων σας.
Έχουμε ξαναγράψει παλιότερα για τα φυτά εσωτερικού χώρου και κάποια από αυτά θα τα ξαναδείτε σε αυτή τη λίστα δεν έχουμε όμως γράψει ξανά για τα φυτά που μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο σας.

Μεγαλώσαμε με την πεποίθηση πως τα φυτά δεν κάνουν για υπνοδωμάτιο μιας και μάθαμε στο σχολείο πως το βράδυ καταναλώνουν το οξυγόνο και αποβάλλουν διοξείδιο του άνθρακα.
Μύθος; Όχι ακριβώς!


Μελέτες έδειξαν πως είναι μεν αλήθεια αλλά και μύθος μαζί! Ενώ στην πραγματικότητα αποβάλλουν διοξείδιο του άνθρακα τη νύχτα και καταναλώνουν οξυγόνο, οι ποσότητες είναι αμελητέες συγκριτικά με την πολύ σημαντική λειτουργία που εκτελούν στη διάρκεια της ημέρας φιλτράροντας τον αέρα από αερόβιες μολυσματικές ουσίες και δίνοντας αρκετό οξυγόνο.

Η επιλογή των σωστών φυτών για το υπνοδωμάτιο είναι ένας εναλλακτικός, φυσικός και υγιεινός τρόπος για να απολαύσετε έναν βαθύ ύπνο ξεκούρασης.Υπάρχουν χιλιάδες φυτά για να επιλέξετε αλλά εδώ έχουμε επιλέξει τα κορυφαία δέκα. Κάποια από αυτά μπορεί να μην τα έχετε ξανακούσει. Είναι δέκα φυτά που μπορούν να βελτιώσουν την ατμόσφαιρα του υπνοδωματίου σας και να σας δώσουν την καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Ο καλά ξεκουρασμένος άνθρωπος είναι ευτυχισμένος άνθρωπος.


Γιασεμί πολυανθές (Jasminum Polyanthum)

Αυτό το αισθησιακά αρωματικό ανθοφόρο φυτό έχει πολλά πλεονεκτήματα! Το Πανεπιστήμιο Jesuit στο Wheeling της West Virginia ερεύνησε την αποτελεσματικότητα του γιασεμιού σαν φυσικό βοήθημα για τον ύπνο. Έχοντας το φυτό αυτό στο υπνοδωμάτιο σας έχει πολλά πλεονεκτήματα. Το γιασεμί μπορεί να ανεβάσει την ποιότητα του ύπνου, να μειώσει το άγχος και να βελτιώσει τη διάθεση σας κατά την ώρα του ξυπνήματος. Το γιασεμί είναι επίσης ένα φυτό ελκυστικό στο μάτι με τα κρεμαστά του κλαδιά και τα μικρά μπουκέτα που σχηματίζουν τα χωνοειδή άνθη του. Το πολυανθές συγκεκριμένα είναι εύκολο στην περιποίηση και φυσικά μυρίζει φανταστικά!


Λεβάντα (Lavandula angustifolia, Lavandula stoechas)

Η λεβάντα έχει επί σειρά ετών εξέχουσα θέση στις προτιμήσεις των θεραπευτών ως φυσικό θεραπευτικό πολλών ασθενειών και είναι ένα φυτό για όλες τις χρήσεις και παθήσεις! Εξαιτίας του κατευναστικού της αρώματος χρησιμοποιείται σαν άρωμα σε σαπούνια, αφρόλουτρα και σαμπουάν, αλλά και σαν αρωματικό ρούχων και φυσικό καθαριστικό. Οι καταπληκτικές της ιδιότητες μπορούν να βοηθήσουν στην θεραπεία της αϋπνίας και τον κατευνασμό του άγχους. Έρευνες αποκάλυψαν πως η εισπνοή του αρώματος της λεβάντας μπορεί να έχει καταπραϋντικές, ηρεμιστικές επιδράσεις. Αυτές οι επιδράσεις είναι ιδανικές για ένα φυτό στο υπνοδωμάτιο κι είναι σίγουρο πως με τη μυρωδιά λεβάντας στο υπνοδωμάτιο θα κάνετε βαθύ ξεκούραστο ύπνο! Φροντίστε όμως να τη βάλετε σε σημείο που να τη χτυπάνε ακτίνες του ήλιου γιατί στην πραγματικότητα δεν είναι φυτό εσωτερικού χώρου.


Γαρδένια (Gardenia jasminoides)

Όμορφη να τη βλέπει κανείς και μεθυστική στο άρωμα, η γαρδένια έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει ύπνο όσο και τα συνταγογραφούμενα υπνωτικά χάπια. Μια πολύ διεξοδική γερμανική έρευνα τεκμηρίωσε ότι μετά από δοκιμές σε ποντίκια, το άρωμα από τις γαρδένιες είχε τα ίδια αποτελέσματα σε έναν νευροδιαβιβαστή γνωστό ως GABA, με το γνωστό πανίσχυρο κατασταλτικό Valium.
Τα ποντίκια που κλείστηκαν σ' ένα κλουβί όπου υπήρχε διάχυτο υψηλής καθαρότητας άρωμα γαρδένιας ήταν λιγότερο δραστήρια και κάθισαν σε μία γωνία και χαλάρωσαν. Εισπνέοντας λοιπόν το άρωμα της γαρδένιας μπορεί να αποκοιμηθείτε στη χώρα των θαυμάτων ευτυχισμένοι όπως τα τυχερά ποντίκια της έρευνας!


Φαλαινόψις (Phalaenopsis)

Οι δενδρόβιες ορχιδέες είναι κατάλληλες για το φιλτράρισμα του αέρα από τις βλαβερές εκπομπές πτητικών οργανικών ενώσεων (VOC) ή αλλιώς ξυλένιο.

Επίσης εκλύουν οξυγόνο τη νύχτα (!!) και είναι τα πλέον κατάλληλα φυτά για το υπνοδωμάτιο.
Δεντρολίβανο (Rosmarinus officinalis)

Το δεντρολίβανο είναι πολυετές βότανο, ενδημικό στις Μεσογειακές χώρες.
Μελέτες έχουν δείξει ότι βελτιώνει τη μνήμη καθώς και την συνολική ποιότητα του αέρα. 

Φροντίστε να το βάλετε σε σημείο που να το χτυπάνε ακτίνες του ήλιου γιατί στην πραγματικότητα δεν είναι φυτό εσωτερικού χώρου και επομένως δεν κάνει για όλα τα υπνοδωμάτια.

Σανσεβιέρια (Sansevieria trifasciata) 

Έχουμε ξαναμιλήσει γι αυτό το φυτό και τις ιδιότητες του να καθαρίζει τον αέρα του σπιτιού από φορμαλδεΰδη, ασετόν, βενζόλιο, ξυλένιο και αλκοόλες. Επίσης έχει πολύ χαμηλές ανάγκες φροντίδας (πότισμα μία φορά το μήνα). Η NASA το κατέταξε στα κορυφαία φυτά που θα επέλεγαν για ένα διαπλανητικό ταξίδι για να βελτιώνει την ποιότητα του αέρα μέσα στο διαστημόπλοιο. Η επιστήμη μίλησε!!

Μη σας ανησυχήσει που λέγεται και "η γλώσσα της πεθεράς" δεν θα σας φέρει πονοκέφαλο μιας κι έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση πονοκεφάλων, ερεθισμών των ματιών και αναπνευστικών προβλημάτων καθώς επίσης βοηθά στην αύξηση του συνολικού επιπέδου ενέργειας σας.


Αλόη (Aloe vera) 

Η αλόη είναι άλλος ένας από τους θεραπευτές της φύσης. Καταπραΰνει φλεγμονές, ουλές και καμένο δέρμα. Πολλοί άνθρωποι ξέρουν να ψάξουν για αλόη μόλις αισθανθούν ότι εκτέθηκαν στον ήλιο περισσότερο απ' όσο έπρεπε. Είναι επίσης γνωστό πως αποτοξινώνει το σώμα όταν καταναλώνεται. Μπορεί όμως να βοηθήσει και στην εξάλειψη ρυπογόνων χημικών ουσιών που βρίσκονται στα χημικά καθαριστικά, καθαρίζοντας τον αέρα του υπνοδωματίου και του υπολοίπου σπιτιού. Όταν υπάρξουν επιβλαβείς χημικές ουσίες σε υψηλό επίπεδο στο σπίτι σας, η αλόη θα αναπτύξει καφέ κηλίδες, προειδοποιώντας σας για την ποιότητα του αέρα.


Κισσός (Hedera helix) 

Άλλη μια νίκη της επιστήμης! Η NASA κατέταξε τον κισσό ως το πιο αποτελεσματικό φυτό φιλτραρίσματος του αέρα κι αυτό λόγο του ότι απορροφά με τεράστια αποτελεσματικότητα τη φορμαλδεΰδη που είναι υπερβολικά τοξική ουσία. Ο κισσός απορροφά επίσης μεγάλες ποσότητες βενζολίου, τριχλωροαιθυλαινίου, τολουένιου,
α-πινένιου και οκτανίου. Είναι πολύ εύκολο να καλλιεργηθεί και να επιβιώσει ακόμα και σε σημεία με πολύ χαμηλό φωτισμό και χαμηλές θερμοκρασίες. Έχουμε ξαναγράψει και για τον κισσό στο σπίτι αλλά δεν θα μπορούσαμε να τον παραλείψουμε από το υπνοδωμάτιο ειδικά αν ψάχνετε για ένα ανθεκτικό φυτό που μπορεί να σας προσφέρει υψηλή ποιότητα ατμόσφαιρας για τη διάρκεια του ύπνου σας.


Δράκαινα (Dracaena marginata) 

Η δράκαινα με τις κόκκινες άκρες στα φύλλα είναι μια τολμηρή επιλογή και σίγουρα τραβάει την προσοχή. Αυτή λοιπόν η δράκαινα φιλτράρει επικίνδυνες τοξίνες από τον αέρα όπως φορμαλδεΰδη, βενζόλιο, ξυλένιο και τριχλωροαιθυλαινίο. Να θυμάστε όμως ότι μπορεί να φτάσουν σε ύψος τα πέντε μέτρα και χρειάζονται πολύ φως για να αναπτυχθούν άρα δεν κάνουν για όλα τα υπνοδωμάτια. Αν δεν σας πειράζει ένα μεγάλο φυτό καρυκεύστε το υπνοδωμάτιο σας με μια τέτοια δράκαινα.


Πόθος (Epipremnum aureum, Scindapsus aures)

Τελευταίος ο χρυσός πόθος. Όπως έχουμε ξαναπεί κράτα τον αέρα καθαρό από μονοξείδιο του άνθρακα, βενζόλιο και φορμαλδεΰδη. Έχει πολύ όμορφο χρωματιστό φύλλωμα σε κρεμαστά κλαδιά. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα και αντέχει και σε συνθήκες σχετικά χαμηλού φωτισμού. Είναι πολύ εύκολο στη συντήρηση του και επίσης ιδανικό για όσους έχουν πρόγραμμα που μπορεί να τους κάνει να ξεχάσουν να το ποτίσουν καμιά φορά (ή και δύο).ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ 

Κάποια από τα φυτά είναι ιδιαίτερα τοξικά και δηλητηριώδη αν καταναλωθούν. Επομένως εξετάστε την επιλογή σας διεξοδικά αν έχετε στο σπίτι μικρά παιδιά η κατοικίδια που μπορεί να θέλουν να πάρουν μια γεύση από το φυτό σας.
Garden Center® Team 
  1. Το κείμενο υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα και απαγορεύεται η αναδημοσίευση του χωρίς την αναφορά σε αυτό ως πηγή με απευθείας σύνδεση στο πρωτότυπο άρθρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου