Φονικές παλέτες ?

Μεγάλη δημοσιότητα και έμφαση έχει δοθεί τα τελευταία χρόνια στη διακόσμηση με παλέτες. Παλέτες για ράφια, για τραπέζια, για μικρά home cinema, για φύτεμα λαχανικών για wall art για φωτιστικά, για κεφαλάρι κρεβατιού, πιατοθήκες, βιβλιοθήκες, κρεμάστρες ρούχων παπουτσοθήκες, διαχωριστικά χώρων,  ή ακόμα και σταντ ποδηλάτων!! 

Πουθενά δεν διαβάσαμε όμως για το πως και από τι υλικά κατασκευάζονται ή αποστειρώνονται μετά από τη χρήση σε μεταφορά, πχ χημικών ή τοξικών ή ακόμα και λαχανικών, οι παλέτες ώστε να μη θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία μας.


Σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISPM 15 του FAO (Παγκόσμιος Οργανισμός Αγροτικών Προϊόντων) το οποίο εφαρμόζεται και στην Ελλάδα με υπουργική απόφαση, είναι υποχρεωτική η απολύμανση των ξύλινων μέσων συσκευασίας μέσω ειδικής επεξεργασίας που διασφαλίζει την απολύμανση τους από πιθανούς παθογόνους οργανισμούς και για την αποφυγή μετάδοσης φυτονόσων και κυρίως του νηματώδους Bursaphelenchus xylophilus που έκανε την εμφάνισή του στην Κίνα και στον Καναδά με εκτεταμένες νεκρώσεις δασών.

Είτε η παλέτα υποστεί αποφλοίωση (DeBarking) ή όχι, οι μέθοδοι απολύμανσης είναι δύο.

Ο θερμικός χειρισμός (Heat Treatment) και ο υποκαπνισμός με βρωμιούχο μεθύλιο (Methyl Bromide fumigation) σε ορισμένη συγκέντρωση για συγκεκριμένη ώρα.

Η σφραγίδα.

Στην σφραγίδα υπάρχει ένας κωδικός χώρας προέλευσης από δύο γράμματα (xx). Μπορεί να βρείτε διάφορους αριθμούς σειράς, παραγωγής, κατασκευαστή, εταιρείας που έκανε την απολύμανση και ημερομηνίας και τέλος μια σήμανση για τον τρόπο που έγινε η απολύμανση. HT για θερμικό χειρισμό (Heat Treatment) ή MB για υποκαπνισμό με βρωμιούχο μεθύλιο (Methyl Bromide), και DB για να δείχνει ότι έχει επίσης αποφλοιωθεί (DeBarked)


Ο θερμικός χειρισμός γίνεται σε ελάχιστη θερμοκρασία 56 βαθμών κελσίου για το λιγότερο 30 λεπτά. Ο συνδυασμός αυτός χρόνου και θερμοκρασίας θεωρείται απόλυτα ικανός να σκοτώσει έντομα και ζωύφια που ζουν στο ξύλο.


Όταν μια παλέτα έχει επίσης αποφλοιωθεί είναι όσο το δυνατόν καθαρότερη γίνεται. Υπάρχουν κι άλλοι κωδικοί πάνω στις παλέτες αλλά σημαντική είναι η σήμανση με το MB. Σημαίνει ότι έχει γίνει υποκαπνισμός με βρωμιούχο μεθύλιο.


Το βρωμιούχο μεθύλιο ή Μεθυλοβρωμίδιο χρησιμοποιείτε κυρίως για υποκαπνισμό για απεντόμωση από τερμίτες, νηματώδη και ασθένειες που βρίσκονται στο χώμα. Έχει χρησιμοποιηθεί για απεντόμωσεις αγροτικών εγκαταστάσεων, σιλό, μύλους, καράβια και θερμοκήπια αλλά και σε ρούχα και έπιπλα.

Περίπου το 70 τοις εκατό χρησιμοποιείται σε εφαρμογές απεντομώσεων και απολυμάνσεων. Άλλες χρήσεις είναι στην απολίπανση μαλλιού στην εριουργία, στην εκχύλιση ελαίων από καρπούς,σπόρους και άνθη.

Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί σαν ψυκτικό αλλά και σαν συστατικό συστημάτων πυρόσβεσης σε αεροπλάνα..

Λόγω της υψηλής τοξικότητας του χρειάζονται ειδικές άδειες για την αγορά και χρήση του. Έχει σήμανση ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥ χημικού. Στον άνθρωπο απορροφάται άμεσα από τους πνεύμονες και τα περισσότερα προβλήματα προέρχονται από το αναπνευστικό. Στα κρούσματα στον άνθρωπο αναφέρονται από απλά συμπτώματα ερεθισμού στα μάτια και στο δέρμα ως και σε περιπτώσεις θανάτου. 

Η χαμηλότερη ποσότητα που έχει σημειωθεί να δημιουργεί προβλήματα στον άνθρωπο είναι 35ppm (εκατομμυριοστά) στον αέρα

Καλό θα ήταν να αποφεύγετε τις παλέτες με σήμανση MB και βέβαια αν δεν δείτε σφραγίδα της IPPC στην παλέτα τότε η παλέτα μπορεί αν είναι απόλυτα ασφαλής αλλά μπορεί και να έχει γίνει επεξεργασία με επικίνδυνα χημικά.

Ένα άλλο θέμα είναι το τι μπορεί να έχει διαρρεύσει από τα μεταφερόμενα προϊόντα πάνω στο ξύλο της παλέτας. Καλό είναι να προσέχετε για σημάδια λαδιών ή εμποτισμού από υγρά καθότι μπορεί να προέρχονται από επικίνδυνες ουσίες.

Σε γενικές γραμμές βέβαια όταν κόβετε τις παλέτες φοράτε μάσκα για να μην εισπνέετε μικροσωματίδια και μολυσματικούς παράγοντες.



Πηγές:
IPPC
Cornel University
TEI Λάρισας
ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. - 1
ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. - 2
Τεχνοτροπία και διακόσμηση
Fridge

  1. Το κείμενο υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα και απαγορεύεται η αναδημοσίευση του χωρίς την αναφορά σε αυτό ως πηγή με απευθείας σύνδεση στο πρωτότυπο άρθρο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου