Αλλάζουμε γλάστραΕίναι εύκολο να αναγνωρίσετε πότε ένα φυτό χρειάζεται αλλαγή γλάστρας και η καλύτερη εποχή για μεταφυτεύσεις είναι το τέλος του χειμώνα και η αρχή της άνοιξης. Οπότε ετοιμαστείτε!!
Κρατώντας το φυτό από τον κορμό του και χτυπώντας ελαφρά τη γλάστρα στο χείλος, ο όγκος του ριζικού συστήματος και του χώματος θα μας δείξει αν υπάρχει ανάγκη αλλαγής δοχείου. Αν οι ρίζες έχουν κυκλώσει κατά μεγάλο ποσοστό το εσωτερικό της γλάστρας τότε η αλλαγή είναι απαραίτητη. Για να μην μπαίνετε βέβαια στη διαδικασία να βγάζετε τα φυτά από τις γλάστρες προκειμένου να δείτε αν χρειάζονται αλλαγή ή όχι, μια πρώτη ένδειξη είναι η μάρανση του φυτού σε πολύ σύντομο χρόνο μετά το πότισμα.

Άλλα φυτά μπορεί να αναπτύξουν ρίζες πάνω από την επιφάνεια του χώματος και άλλα, κατά την περίοδο της άνοιξης, να κιτρινίσουν ή ν’ αρχίσουν να ξεραίνονται από έξω προς τα μέσα. Αν και το φύλλωμά τους σε διάμετρο ξεπερνά τον όγκο της γλάστρας τότε έχετε μία ακόμη ένδειξη πως χρειάζονται μεταφύτευση.

Όλα αυτά τα πιθανά συμπτώματα μεμονωμένα μπορεί και να μην αποτελούν ένδειξη αλλά σίγουρα μας προτρέπουν να μπούμε στη διαδικασία να βγάλουμε το φυτό από τη γλάστρα και να κάνουμε έναν έλεγχο στο ριζικό του σύστημα

Όταν οι ρίζες του φυτού γεμίσουν τον όγκο της γλάστρας τότε χρειάζεται πολύ συχνότερο πότισμα μιας και το χώμα συγκρατεί πολύ περισσότερη υγρασία απ’ ότι οι ρίζες. Τα φυτά σας μπορεί και να καταστραφούν αν αφήσετε τις ρίζες να πυκνώσουν πολύ


Κλίβια
Κατ’ εξαίρεση βέβαια υπάρχουν και κάποια φυτά τα οποία αρέσκονται στο να έχουν τυλιγμένες ρίζες και στην πραγματικότητα ανθίζουν και αναπτύσσονται καλύτερα έτσι. Παραδειγματικά, η κλίβια αρέσκεται στο να είναι περιορισμένες οι ρίζες της. Μεταφυτέψτε την όταν οι ρίζες αρχίσουν κατά πολύ να βγαίνουν από οποιαδήποτε διέξοδο βρουν στη γλάστρα.

Κάθε πότε όμως χρειάζεται ένα φυτό μεταφύτευση; Κάθε χρόνο είναι η σωστή απάντηση. Ακόμα κι αν η ριζική ανάπτυξη δεν απαιτεί μεγαλύτερη γλάστρα, το φυτό θα επωφεληθεί εμφανέστατα από την αλλαγή χώματος, το οποίο θα ανανεώσει τα αποθέματα σε ιχνοστοιχεία και μεταλλικά στοιχεία καθώς και θα βελτιώσει τη στράγγιση.

Αν το φυτό κινδυνεύει να καταστραφεί τότε η μεταφύτευση είναι καλό να γίνει οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Αν όμως μεταφυτεύετε τα φυτά σας ετησίως τότε η καλύτερη εποχή είναι το τέλος του χειμώνα και η αρχή της άνοιξης. Είναι η εποχή που τα φυτά βρίσκονται σε περίοδο ανάπτυξης και έτσι θα εκμεταλλευτούν τα φρέσκα συστατικά του νέου χώματος για να αναπτύξουν γρηγορότερα το ριζικό τους σύστημα αλλά και το φύλλωμα και άνθη τους.


Διαδικασία:Η γλάστρα.
Οι πλέον κατάλληλες γλάστρες είναι αυτές που διαθέτουν τρύπα αποστράγγισης. Η νέα γλάστρα θα πρέπει να είναι 5-10 εκατοστά μεγαλύτερη από την προηγούμενη. Μην χρησιμοποιήσετε μεγαλύτερη γιατί το πιο πιθανό είναι ότι θα εξαναγκάσετε το φυτό να αναπτύξει περισσότερο το ριζικό του σύστημα έναντι της βλάστησης. Αν έχετε αποφασίσει ή διαλέξει πήλινη γλάστρα καλό θα ήταν να την βάλετε μέσα σε νερό την προηγούμενη μέρα της μεταφύτευσης. Θα αποφύγετε έτσι τις περισσότερες πιθανότητες να έχετε απώλεια υγρασίας από την ίδια τη γλάστρα.

Το φυτό.

Αν το φυτό είχε ποτιστεί την προηγούμενη ή δύο μέρες πριν τότε η διαδικασία θα είναι ευκολότερη και λιγότερο επικίνδυνη για τις ρίζες του φυτού καθότι βρεγμένες έχουν περισσότερη ευκαμψία. Σηκώστε το φυτό ελαφρά κρατώντας από τον κορμό και χτυπήστε με το χέρι σας ελαφρά το χείλος της γλάστρας. Αν το φυτό είναι μικρό και δεν έχει κορμό απλά χτυπήστε από κάτω και πιέστε ελαφρά με τα δάκτυλα.
Ξετυλίξτε τις ρίζες που έχουν μαζευτεί στα τοιχώματα της μπάλας προσεκτικά και αν γίνεται. Θα τις βοηθήσει να αναπτυχθούν γρηγορότερα και ευκολότερα στο νέο χώμα. Μην τις ζορίσετε και μην τις κόψετε. Αυτό το στάδιο δεν είναι απαραίτητο να εκτελεστεί μιας και το φυτό μπορεί απλά να τοποθετηθεί ως έχει σε άλλη γλάστρα και απλά να συμπληρωθεί χώμα γύρω-γύρω.


Το χώμα (υπόστρωμα).

Είναι η υποδομή των πάντων. Από τις σημαντικότερες παραμέτρους της επιτυχίας και της ανάπτυξης. Αγοράστε χώμα εμπλουτισμένο και ελεύθερο σπόρων ζιζανίων. Τα ποιοτικά χώματα εγγυούνται και ποιοτικά φυτά. Επιλέξτε χώμα από τύρφη και με pH που να κάνει για το φυτό σας. Στα ειδικευμένα καταστήματα κήπου ένας γεωπόνος ξέρει να σας πει τι χώμα χρειάζεται το φυτό σας. Τα περισσότερα είδη φυτών έχουν ανάγκη από χώμα με σύσταση από ξανθή και μαύρη τύρφη αλλά και εμπλουτισμένο με μεταλλικά στοιχεία, λιπάσματα και ιχνοστοιχεία . Υπάρχουν εξειδικευμένα χώματα για όλους τους τύπους φυτών. Παραδειγματικά να αναφέρουμε ότι φυτά όπως οι γαρδένιες, οι αζαλέες, οι καμέλιες και οι ορτανσίες χρειάζονται υπόστρωμα με όξινο pH ή οι κάκτοι και τα παχύφυτα χρειάζονται χώμα υψηλής περιεκτικότητας σε άμμο. ΜΗΝ χρησιμοποιείτε το παλιό χώμα από τις παλιές γλάστρες, ειδικά αν τα φυτά είχαν χαλάσει. Υπάρχουν πολλές πιθανότητες να έχει μέσα μύκητες ή την ασθένεια που ενδεχομένως το χάλασε και επιπλέον είναι πλέον στείρο από θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα φυτά για να μεγαλώσουν.


Το φύτεμα.


Βάλτε χώμα στο βάθος της γλάστρας αφού πρώτα τοποθετήσετε 3-5 πόντους ελαφρόπετρα και από πάνω ένα κομμάτι γεώπανου. Αυτό θα σας εγγυηθεί ότι το χώμα δεν θα αναμειχθεί με την ελαφρόπετρα και το νερό που θα στραγγίζει δεν θα περιέχει χώμα . Η ελαφρόπετρα προσφέρει άριστη στράγγιξη. Βάλτε το χώμα στο βάθος της γλάστρας έτσι ώστε όταν μπει το φυτό από πάνω, η επιφάνεια του χώματος της παλιάς γλάστρας να είναι 3-5 εκ. πιο βαθιά από το χείλος της γλάστρας. Έτσι όταν ποτίζετε το φυτό θα έχει χώρο για το νερό. Γεμίστε με χώμα γύρω-γύρω και πιέστε το ελαφρά με τα χέρια σας μέχρι να είναι αρκετά συμπιεσμένο (όχι όμως πάρα πολύ) ώστε το φυτό να μην γέρνει από μόνο του.
Το νερό.


Ποτίστε το φυτό καλά μέχρι το νερό να τρέξει από τις τρύπες στον πάτο της γλάστρας. Αν το χώμα συρρικνωθεί προσθέστε λίγο ακόμα και ποτίστε ξανά. Αφήστε πλέον το φυτό χωρίς νερό μέχρις ότου ελέγξετε το χώμα και είναι αρκετά στεγνό σε βάθος 4-5 εκατοστών. Επίσης μην κάνετε καμία λίπανση πριν το φυτό πετάξει νέα φύλλα, βλαστούς ή “μάτια”.Garden Center® Team 


  1. Το κείμενο υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα και απαγορεύεται η αναδημοσίευση του χωρίς την αναφορά σε αυτό ως πηγή με απευθείας σύνδεση στο πρωτότυπο άρθρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου