Καθαρίστε τα λαχανικά από τα φυτοφάρμακα!

Καθαρίστε φρούτα και λαχανικά από φυτοφάρμακα μ' ένα απλό κολπάκι!

Φτιάξτε μόνοι σας ένα απόλυτα βιολογικό καθαριστικό τζαμιών, καθαριστικό γενικής χρήσης, ζιζανιοκτόνο αλλά και ένα διάλυμα για να απομακρύνετε τα βλαβερά φυτοφάρμακα από τα λαχανικά που πρόκειται να καταναλώσετε!Το ξίδι είναι ένα καταπληκτικό βιολογικό προϊόν που ανακαλύφθηκε τυχαία πριν από 10 χιλιάδες χρόνια όταν ξεχάστηκε κρασί και ξίδιασε!.

Το ξίδι βέβαια δεν φτιάχνετε μόνο από κρασί αλλά και από πολλά άλλα φυσικά προϊόντα όπως η μπύρα, τα μήλα, μούρα και βατόμουρα, παντζάρια, καλαμπόκι, φρούτα, σιτηρά, μέλι, πατάτες, ρύζι, βύνη, σιρόπι σφενδάμου, πεπόνια, μελάσα, σόργο και άλλα φυτικά προϊόντα που περιέχουν σάκχαρα.

Τα φυσικά σάκχαρα από τις τροφές η γλυκόζη και η φρουκτόζη, με τη διαδικασία της αλκοολικής ζύμωσης μετατρέπονται στο οινόπνευμα και κατόπιν ζυμώνονται σε ξίδι.


Στην ετικέτα συνήθως του προϊόντος βρίσκουμε την προέλευση του ξιδιού, όπως "Ξίδι από Κρασί" "Μηλόξίδο" "Βαλσάμικο" κ.α. Το ξίδι βύνης φτιάχνεται από τη ζύμωση βύνης κριθαριού ή άλλων σιτηρών.

Το λευκό ξίδι, ή αποσταγμένο ξίδι φτιάχνεται από τη ζύμωση αποσταγμένου οινοπνεύματος. Το αποσταγμένο λευκό ξίδι φτιάχνετε από οινόπνευμα 190 βαθμών που ζυμώνεται με την προσθήκη σακχάρων και ζωντανών βακτηρίων.

Το ξίδι που φτιάχνεται από παράγωγα πετρελαίου, είναι 99% οξικό οξύ και δεν θεωρείται οργανικό προϊόν

Η λέξη ξίδι προέρχεται από την αρχαία ελληνική ὄξος. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως όλα τα ξίδια δεν φτιάχνονται με τον ίδιο τρόπο. Κάποια αν καταναλωθούν κάνουν καλό στην υγεία ενώ κάποια άλλα δεν πρέπει να καταναλώνονται αλλά να χρησιμοποιούνται για καθαριότητα ή για αγροτικές εργασίες και κάποια άλλα καλό είναι να αποφεύγονται εντελώς.


Λευκό ξίδι - Ένα ισχυρό, μη-τοξικό, καθαριστικό αλλά και συνθετικό ζιζανιοκτόνου!

Το αποσταγμένο λευκό ξίδι είναι το καταλληλότερο για την καθαριότητα σπιτιού και ρούχων. Ξίδι και νερό κάνουν ένα καταπληκτικό καθαριστικό τζαμιών. Για παράδειγμα αν ενωθεί ξίδι με οξυζενέ (υπεροξείδιο του υδρογόνου) γίνεται ένα εξαιρετικό αντισηπτικό και απολυμαντικό.

Ραντίζοντας με ξ
ίδι πάνω σε μαγειρική σόδα δίνει ένα εκπληκτικό καθαριστικό για νιπτήρες, μπανιέρες, πλακάκια και άλλες επιφάνειες. Για τον καθαρισμό μπορεί να διαλυθεί με νερό σε αναλογία 1:1 (ή 50-50). Για ζιζανιοκτόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πλήρη ισχύ (χωρίς διάλυση). Σε όλες τις περιπτώσεις όμως τα καταλληλότερα προϊόντα είναι τα πραγματικά ξίδια που φτιάχνονται από την απόσταξη οινοπνεύματος από σιτηρά. Για τους σκληροπυρηνικούς της αγνότητας το καλύτερο θα ήταν λευκό ξίδι από καλαμπόκι!


Αποφύγετε το ξίδι 20%

Το ξίδι 20% που φτιάχνεται από 99% κρυσταλλικό οξικό οξύ είναι πολύ πιο δυνατό απ' ότι μπορεί ποτέ να σας χρειαστεί και πολύ ακριβό. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως είναι παράγωγο πετρελαίου, επικίνδυνο αν εισπνεύσετε και μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο δέρμα και στα μάτια αν έρθει σε επαφή με αυτά.
Επίσης υπάρχουν κάποια ξ
ίδια 10% που πωλούνται σε αδαείς βιο-καλλιεργητές τα οποία δεν είναι τίποτα παραπάνω από το προϊόν 20% διαλυμένο με νερό! Τα σωστά ξίδια αναγράφουν στην ετικέτα ότι προέρχονται από αποσταγμένο οινόπνευμα σιτηρών ή κάτι παρόμοιο που να δηλώνει πως προέρχονται από απόσταξη φυσικών προϊόντων.


Το ξίδι από μηλίτη (Μηλόξιδο)

Προέρχεται από ζυμώσεις φρούτων όπως μήλα αλλά έχουν πολύ μειωμένες ιδιότητες σαν καθαριστικά ή ζιζανιοκτόνα. Έχουν βέβαια πολύ καλές συνέπειες στην υγεία του ανθρώπου (διαβήτης, ρυθμιστής ινσουλίνης κ.α.) ή του σκύλου (ανακούφιση από αλλεργίες, αρθρίτιδα, ισορροπία του pH) αλλά αυτά καλύτερα να το ανατρέξετε σε κάποιο άρθρο που να ασχολείται με την υγεία ή με θέματα ιατρικού ή/και κτηνιατρικού ενδιαφέροντος.


Χρήση στη λαχανοκομία και την κηπουρική

Το ξίδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να απομακρύνετε τα ζιζάνια από τον κήπο σας
Για να μην έχετε ζιζάνια στα παρτέρια ή στους χρηστικούς διαδρόμους με χαλίκι, η καλύτερες τακτικές είναι να τα βγάλετε από την αρχή ή να τα καταπολεμήσετε με κάποιον βιολογικό τρόπο αργότερα. Αλάτι, τοξικά ζιζανιοκτόνα και χλωρίνη καλό είναι να αποφεύγονται γιατί μολύνουν το έδαφος για πολύ καιρό μέχρι να βιοδιασπασθούν και καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα. Για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα αρχής εξ αρχής τοποθετήστε μεγάλο πάχος χαλικιού (15-20 εκατοστά) αφού πρώτα ξύσετε καλά το έδαφος και ξεριζώσετε όσα περισσότερα αγριόχορτα και ζιζάνια μπορείτε

Αν τελικά κάποια στιγμή αρχίσουν και εμφανίζονται ζιζάνια από το χαλίκι μπορείτε να τα ψεκάσετε και να τα εξαφανίσετε χρησιμοποιώντας μείγμα από 10% ξ
ίδι αποσκωρίασης ανακατεμένο με 60 γραμμάρια αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού και 1 κουταλάκι του γλυκού υγρό σαπούνι ή βέβαια μπορείτε να αγοράσετε ένα βιολογικό ζιζανιοκτόνο από το εμπόριο. Το ψέκασμα με ξίδι μπορεί επίσης να γίνει σε ζιζάνια που βγαίνουν στις σχισμές σε πεζοδρόμια και διαδρόμους από πλάκες ή κυβόλιθους για αυτοκίνητα μέσα στον κήπο. Η καλύτερη επιλογή για ζιζανιοκτόνο είναι ένα ξίδι 10% από οινόπνευμα σιτηρών χρησιμοποιούμενο σε πλήρη ισχύ (αδιάλυτο). Όπως προαναφέραμε αποφύγετε τα προϊόντα από 99% κρυσταλλικό οξικό οξύ μιας και είναι παράγωγα πετρελαίου. Τα φυσικά ξίδια από μηλίτη ή άλλα φρούτα δεν έχουν καλή ζιζανιοκτόνο δράση.


Συνταγή ζιζανιοκτόνου:

4 λίτρα από 100% ξίδι σιτηρών 10%
60 γραμμάρια αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού ή d-limonene (ουσία που βρίσκεται στις φλούδες πορτοκαλιού ή λεμονιού)
1 κουταλιά της σούπας μελάσα (προαιρετικό)
1 κουταλιά του γλυκού υγρό σαπούνι ή άλλη επιφανειοδραστική ουσία.

ΜΗΝ βάλετε νερό!

Ανακινήστε καλά πριν τον ψεκασμό και σημαδέψτε κατευθείαν πάνω στα ζιζάνια. Αποφύγετε να ψεκάσετε τα φυτά που θέλετε να προστατέψετε. Όπως και τα επικίνδυνα χημικά ζιζανιοκτόνα το διάλυμα θα βλάψει όλα τα φυτά με τα οποία θα έρθει σε επαφή. Η αποτελεσματικότητα του αυξάνεται αν χρησιμοποιηθεί σε ζεστές ή πολύ ζεστές μέρες. Αν ψεκαστούν κορμοί δέντρων (στη βάση) δεν θα δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στα δέντρα. Αυτή η τεχνική ανακαλύφθηκε ψεκάζοντας πρώτα παραφυάδες και ζιζάνια στις βάσεις αμπελιών.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ξεπλύνετε καλά την ψεκαστήρα σας μετά τη χρήση και όλα τα μεταλλικά μέρη γιατί μπορεί να διαβρωθούν!

Άλλη μια χρήση στην κηπουρική είναι με το ποτιστήρι! Αν το νερό σας είναι αλκαλικό, προσθέστε μια κουταλιά της σούπας ξιδιού από μηλίτη 5% για κάθε 4 λίτρα νερού ποτίσματος για να βελτιώσετε την ποιότητα του νερού για τα φυτά σε γλάστρες και σε παρτέρια. Δεν χρειάζεται να το κάνετε σε κάθε πότισμα αν και δεν θα βλάψει τα φυτά ακόμα κι αν το κάνετε. Χρησιμοποιήστε αυτό το κόλπο όταν προσπαθείτε να μεγαλώσετε οξύφιλα φυτά όπως γαρδένιες, αζαλέες, καμέλιες, ροδόδεντρα ρείκια, κρανιά κ.α. Στις διαφυλλικές λιπάνσεις (λίπανση με ψεκασμό των φύλλων), σε γκαζόν, θάμνους, ανθοφόρα και δέντρα μια κουταλιά της σούπας ξ
ίδι ανά 4 λίτρα διάλυμα κάνει επίσης πολύ καλό ειδικά όταν το νερό ή το χώμα έχει υψηλή αλκαλικότητα.


Άλλες χρήσεις του ξιδιού στην κουζίνα.

Τελευταίο και πολύ σημαντικό είναι ότι το ξίδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να απομακρύνουμε κάποια χημικά ζιζανιοκτόνα και κάποια βακτήρια από τα φρέσκα προϊόντα μας. Δεν χρειάζεται ξίδι μηλίτη για να το κάνετε αυτό. Οποιοδήποτε λευκό ξίδι θα κάνει τη δουλειά Συστήνεται συνταγή με 10% ξίδι και 90% νερό για σύντομα μούλιασμα (βουτιά) των λαχανικών. Βουτήξτε τα λαχανικά ή φρούτα μέσα στο διάλυμα, ανακατέψτε λίγο και ξεπλύνετε πολύ καλά. Μην το κάνετε σε "εύθραυστα" φρούτα όπως βατόμουρα κ.α. γιατί μπορεί να χαλάσουν στη διαδικασία μιας και είναι πολύ πιθανό να απορροφήσουν πολύ ξίδι από την πορώδη φλούδα τους.

Πηγές έρευνας:


1. Johnston, CS, Kim, CM, Buller, AJ. 2004. Diabetes Care 27(January): 281-282
2. WebMD.com, Scientific Evidence of Apple Cider Vinegar Benefits
3. Recipes.HowStuffWorks.com Health Benefits of Vinegar, Gayle A. Alleman
4. The DirtDoctor, Vinegar, Howard Garrett
Garden Center® Team 


  1. Το κείμενο υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα και απαγορεύεται η αναδημοσίευση του χωρίς την αναφορά σε αυτό ως πηγή με απευθείας σύνδεση στο πρωτότυπο άρθρο.

1 σχόλιο:

  1. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ , ΌΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΏΠΟΥΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΔΟΎΛΕΨΑΝ ΓΙΑ ΑΥΤΌ ΤΟ ΧΡΉΣΙΜΟ ΣΧΌΛΙΟ , ΔΗΛΑΔΉ ΤΗΣ Gerden Center Team . που μας δώσατε αυτά τα χρήσιμα προϊόντα , για τες σωστές αντιμετωπίσεις στην χρήση του Ξυδιού

    ΑπάντησηΔιαγραφή